Talk:Manual Debian

From Openmoko

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(lenny works and see the altered xorg for touchscreen config....sortof)
(cleaned and answered)
 
(17 intermediate revisions by 8 users not shown)
Line 1: Line 1:
Can we get some community / more official debian help. If some one wants to get the stylus / touch screen calibrated on the gta02 that would be great. Oh and lenny works nicely if you don't want to use sid.  :) --[[User:Dbmoodb|Dbmoodb]] 16:54, 3 August 2008 (UTC)
+
== Booting ==
  
 +
=== Partitions ===
  
=== Feedback from Brian_252 ===
+
Why don't we boot from NAND?
 +
:I do - works fine--[[User:JoSch|JoSch]] 09:51, 28 December 2008 (UTC)
  
Not sure if this is the best place for feedback...
+
What's the reason for two partitions?  Is it because ext2load was broken?  Can we just upgrade u-boot and use one partition?
 +
:yes, it's a uboot thingy and only valid for gta02 - just use what works for you--[[User:JoSch|JoSch]] 09:51, 28 December 2008 (UTC)
  
Strange how debootstrap requires root (sid).  Can that be avoided?
+
Is there any need for a swap partition?
  
I remember seeing a umount /media/card command on this page which i don't see anymore. That's needed or you will get
+
--[[User:Brian 252|Brian 252]] 15:22, 8 August 2008 (UTC)
/dev/mmcblk0p1 is mounted; will not make a filesystem here!
+
: [http://lists.openmoko.org/pipermail/community/2008-September/031106.html Some say] it helped. [[User:Jidanni|Jidanni]] 02:38, 3 December 2008 (UTC)
Fdisk will also complain
+
WARNING: rereading partition table failed, kernel still uses old table: Device or resource busy
+
I needed to umount and rewrite the partition table in order for /dev/mmcblk0p2 to appear.
+
  
Got some of these error messages while installing software:
+
== Touch screen calibration ==
  
Processing triggers for man-db ...
+
Few days ago there was added calibration for gta02. It doesn't work correctly on my freerunnuer (the mouse pointer doesn't move where I click ant the touchscreen area is about 1/3 smaller then the screen). I tried /etc/pointercal from qtopia and openmoko but it is the same as with parameters from this wiki. Has somebody a tip how to fix this?
Can not write log, openpty() failed (/dev/pts not mounted?)
+
  
 +
--[[User:Jakubzeman|Jakubzeman]] 07:42, 8 August 2008 (UTC)
 +
:works with tslib from experimental--[[User:JoSch|JoSch]] 09:51, 28 December 2008 (UTC)
  
Preconfiguring packages ...
+
== Sound ==
Can not write log, openpty() failed (/dev/pts not mounted?)
+
  
Setting up dbus (1.2.1-3) ...
+
http://tehinterweb.com/freerunner/alsa.state.tgz --[[User:Dbmoodb|Dbmoodb]] 13:55, 21 August 2008 (UTC) (if it doesn't work for you... try these alsa states or the ones posted below from openmoko.org...)
Adding system user `messagebus' (UID 102) ...
+
Adding new group `messagebus' (GID 104) ...
+
Adding new user `messagebus' (UID 102) with group `messagebus' ...
+
Not creating home directory `/var/run/dbus'.
+
Can't start system message bus - /proc is not mounted failed!
+
Setting up dbus-x11 (1.2.1-3) ...
+
Setting up libgl1-mesa-dri (7.0.3-5) ...
+
  
Setting up xserver-xorg (1:7.3+15) ...
+
If the sound card is configured properly but there's no sound coming out of the Freerunner, it most likely helps to restore an appropriate statefile from the tgz above which are also available on the [[Openmoko svn]] (/trunk/src/target/audio/om-gta0*).
xserver-xorg postinst warning: failed to infer keyboard layout from layout/lang
+
    '10 debian-installer/keymap doesn't exist--'
+
Setting up perl (5.10.0-11.1) ...
+
  
 +
For simple sound output to the internal stereo speakers, do:
 +
alsactl -f /path/to/statefiles/stereoout.state restore
 +
--[[User:Tanuva|Tanuva]] 12:59, 21 August 2008 (UTC)
  
Even though /etc/hostname is populated...
+
== Problems Making This Work ==
  
startx -- vt1
+
I tried the instructions for loading Debian on my Freerunning and was disappointed to find it didnt work for me. I tried it twice, once with an Ext2 partition on the SDCARD and once with out, about a week ago, both gave exactly the same result. Its a very slow process too. The result when booting is that the phone brings up the openmoko logo , then a completly white screen and then goes back to the openmoko logo, it continues doing this ad-infinitum. It seems like the uboot image is wrong (=invalid) but I cant see how to fix this. Its still possible to boot original OS but via NOR screen. (Boot from card is the default now.)  
hostname: Unknown host
+
xauth:  error in locking authority file /home/root/.Xauthority
+
xauth:  error in locking authority file /home/root/.Xauthority
+
xauth:  error in locking authority file /home/root/.Xauthority
+
  xauth:  error in locking authority file /home/root/.Xauthority
+
  
X: warning; process set to priority -1 instead of requested priority 0
+
Is there no chance of a binary debian image or starter image that can go into flash? I have flashed my phone many times with kernel and jffs2 images and although described as a "major" thing to do, it has always worked so far. Ive looked everywhere for a Debian image and cannot find.  
_XSERVTransSocketOpenCOTSServer: Unable to open socket for inet6
+
_XSERVTransOpen: transport open failed for inet6/om-gta02:0
+
_XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: failed to open listener for inet6
+
_XSERVTransSocketINETCreateListener: ...SocketCreateListener() failed
+
_XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running
+
  
Fatal server error:
+
Any comments appreciated.
Cannot establish any listening sockets - Make sure an X server isn't already  running
+
giving up.
+
xinit:  No such file or directory (errno 2):  unable to connect to X server
+
xinit:  No such process (errno 3):  Server error.
+
xauth:  error in locking authority file /home/root/.Xauthority
+
  
 +
== The above problem can be resolved as follows ==
  
aptitude install xserver-xorg-input-tslib
+
I had the same problem, and got the hint from Julian Köpke, who suggested the following and it works.  
aptitude install kde
+
Preconfiguring packages ...
+
/proc/net/route: No such file or directory
+
 
+
I was prompted for which keymap to use.  Any suggestions?
+
 
+
Do i need to do anything special for a bootloader?
+
 
+
--[[User:Brian 252|Brian 252]] 12:29, 6 August 2008 (UTC)
+
 
+
== Touch screen calibration ==
+
 
+
Few days ago there was added calibration for gta02. It doesn't work correctly on my freerunnuer (the mouse pointer doesn't move where I click ant the touchscreen area is about 1/3 smaller then the screen). I tried /etc/pointercal from qtopia and openmoko but it is the same as with parameters from this wiki. Has somebody a tip how to fix this?
+
 
+
--[[User:Jakubzeman|Jakubzeman]] 07:42, 8 August 2008 (UTC)
+
  
Yeah i know what you mean Jakubzeman, it was suggested to me on irc to copy the X server from the 2007.2 distro / other distro to the debian installation... that fixes the pointer but you have to then set it up to work for gdm.... / autologin. NO SID IS NOT REQURIED I'm using lenny. [[User:Dbmoodb|Dbmoodb]] 08:09, 8 August 2008 (UTC)
+
Your uboot version is too old. You can get the newest
 +
[http://downloads.openmoko.org/daily/gta02v5_and_up-u-boot.bin uboot image]
 +
and then follow  [http://wiki.openmoko.org/wiki/Flashing_the_Neo_FreeRunner#Flashing_the_boot_loader_to_the_NAND these instructions]
 +
--[[User:Nagarjuna|Nagarjuna]] 10:14, 13 September 2008 (UTC)

Latest revision as of 10:51, 28 December 2008

Contents

[edit] Booting

[edit] Partitions

Why don't we boot from NAND?

I do - works fine--JoSch 09:51, 28 December 2008 (UTC)

What's the reason for two partitions? Is it because ext2load was broken? Can we just upgrade u-boot and use one partition?

yes, it's a uboot thingy and only valid for gta02 - just use what works for you--JoSch 09:51, 28 December 2008 (UTC)

Is there any need for a swap partition?

--Brian 252 15:22, 8 August 2008 (UTC)

Some say it helped. Jidanni 02:38, 3 December 2008 (UTC)

[edit] Touch screen calibration

Few days ago there was added calibration for gta02. It doesn't work correctly on my freerunnuer (the mouse pointer doesn't move where I click ant the touchscreen area is about 1/3 smaller then the screen). I tried /etc/pointercal from qtopia and openmoko but it is the same as with parameters from this wiki. Has somebody a tip how to fix this?

--Jakubzeman 07:42, 8 August 2008 (UTC)

works with tslib from experimental--JoSch 09:51, 28 December 2008 (UTC)

[edit] Sound

http://tehinterweb.com/freerunner/alsa.state.tgz --Dbmoodb 13:55, 21 August 2008 (UTC) (if it doesn't work for you... try these alsa states or the ones posted below from openmoko.org...)

If the sound card is configured properly but there's no sound coming out of the Freerunner, it most likely helps to restore an appropriate statefile from the tgz above which are also available on the Openmoko svn (/trunk/src/target/audio/om-gta0*).

For simple sound output to the internal stereo speakers, do:

alsactl -f /path/to/statefiles/stereoout.state restore

--Tanuva 12:59, 21 August 2008 (UTC)

[edit] Problems Making This Work

I tried the instructions for loading Debian on my Freerunning and was disappointed to find it didnt work for me. I tried it twice, once with an Ext2 partition on the SDCARD and once with out, about a week ago, both gave exactly the same result. Its a very slow process too. The result when booting is that the phone brings up the openmoko logo , then a completly white screen and then goes back to the openmoko logo, it continues doing this ad-infinitum. It seems like the uboot image is wrong (=invalid) but I cant see how to fix this. Its still possible to boot original OS but via NOR screen. (Boot from card is the default now.)

Is there no chance of a binary debian image or starter image that can go into flash? I have flashed my phone many times with kernel and jffs2 images and although described as a "major" thing to do, it has always worked so far. Ive looked everywhere for a Debian image and cannot find.

Any comments appreciated.

[edit] The above problem can be resolved as follows

I had the same problem, and got the hint from Julian Köpke, who suggested the following and it works.

Your uboot version is too old. You can get the newest uboot image and then follow these instructions --Nagarjuna 10:14, 13 September 2008 (UTC)

Personal tools

Can we get some community / more official debian help. If some one wants to get the stylus / touch screen calibrated on the gta02 that would be great. Oh and lenny works nicely if you don't want to use sid.  :) --Dbmoodb 16:54, 3 August 2008 (UTC)


Feedback from Brian_252

Not sure if this is the best place for feedback...

Strange how debootstrap requires root (sid). Can that be avoided?

I remember seeing a umount /media/card command on this page which i don't see anymore. That's needed or you will get

/dev/mmcblk0p1 is mounted; will not make a filesystem here!

Fdisk will also complain

WARNING: rereading partition table failed, kernel still uses old table: Device or resource busy

I needed to umount and rewrite the partition table in order for /dev/mmcblk0p2 to appear.

Got some of these error messages while installing software:

Processing triggers for man-db ...
Can not write log, openpty() failed (/dev/pts not mounted?)


Preconfiguring packages ...
Can not write log, openpty() failed (/dev/pts not mounted?)
Setting up dbus (1.2.1-3) ...
Adding system user `messagebus' (UID 102) ...
Adding new group `messagebus' (GID 104) ...
Adding new user `messagebus' (UID 102) with group `messagebus' ...
Not creating home directory `/var/run/dbus'.
Can't start system message bus - /proc is not mounted failed!
Setting up dbus-x11 (1.2.1-3) ...
Setting up libgl1-mesa-dri (7.0.3-5) ...
Setting up xserver-xorg (1:7.3+15) ...
xserver-xorg postinst warning: failed to infer keyboard layout from layout/lang
   '10 debian-installer/keymap doesn't exist--'
Setting up perl (5.10.0-11.1) ...


Even though /etc/hostname is populated...

startx -- vt1
hostname: Unknown host
xauth:  error in locking authority file /home/root/.Xauthority
xauth:  error in locking authority file /home/root/.Xauthority
xauth:  error in locking authority file /home/root/.Xauthority
xauth:  error in locking authority file /home/root/.Xauthority
X: warning; process set to priority -1 instead of requested priority 0
_XSERVTransSocketOpenCOTSServer: Unable to open socket for inet6
_XSERVTransOpen: transport open failed for inet6/om-gta02:0
_XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: failed to open listener for inet6
_XSERVTransSocketINETCreateListener: ...SocketCreateListener() failed
_XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running
Fatal server error:
Cannot establish any listening sockets - Make sure an X server isn't already  running
giving up.
xinit:  No such file or directory (errno 2):  unable to connect to X server
xinit:  No such process (errno 3):  Server error.
xauth:  error in locking authority file /home/root/.Xauthority


aptitude install xserver-xorg-input-tslib
aptitude install kde
Preconfiguring packages ...
/proc/net/route: No such file or directory

I was prompted for which keymap to use. Any suggestions?

Do i need to do anything special for a bootloader?

--Brian 252 12:29, 6 August 2008 (UTC)

Touch screen calibration

Few days ago there was added calibration for gta02. It doesn't work correctly on my freerunnuer (the mouse pointer doesn't move where I click ant the touchscreen area is about 1/3 smaller then the screen). I tried /etc/pointercal from qtopia and openmoko but it is the same as with parameters from this wiki. Has somebody a tip how to fix this?

--Jakubzeman 07:42, 8 August 2008 (UTC)

Yeah i know what you mean Jakubzeman, it was suggested to me on irc to copy the X server from the 2007.2 distro / other distro to the debian installation... that fixes the pointer but you have to then set it up to work for gdm.... / autologin. NO SID IS NOT REQURIED I'm using lenny. Dbmoodb 08:09, 8 August 2008 (UTC)